top
   
  Home
Wat is eutonie?
  Wat levert eutonie je op?
  Eutoniepedagoog
  Groepslessen
  Individueel
  Rooster en prijzen
  Inschrijven en Contact
   
 

Wat is eutonie?

Eutonie is een internationaal verspreide lichaamspedagogie. Een verrassend doeltreffende methode om je lichaam in balans te brengen. De term is afkomstig uit het Grieks. Eu staat voor goed, harmonisch. Tonus betekent spanning. Met andere woorden: eutonie brengt je tot harmonische spanning.

Lichamelijke oer-mechanismen
Vaag en zweverig? Integendeel. Eutonie is een heel concrete, puur lichamelijke aangelegenheid. De essentie ervan laat zich echter bijzonder lastig in woorden vangen. Dat heeft alles te maken met het feit dat eutonie een beroep doet op het pre-verbale vermogen van ons lichaam. Op lichamelijke oer-reacties, die er al waren lang voordat de mens beschikking over woorden kreeg.

Beware of the tiger …
Om eutonie volledig te begrijpen, moet je het ervaren. Dat neemt niet weg dat we wel de context kunnen schetsen; het principe dat erachter ligt.

De mens heeft zich ontwikkeld van eencellig organisme tot het complexe wezen dat hij nu is. Miljoenen jaren heeft hij weten te overleven, zónder – en misschien wel ondanks – zijn rationele vermogens. Iedere cel in ons lichaam neemt uit het bloed precies de voedingsstoffen die hij nodig heeft. Iedere spier scheidt afvalstoffen af om niet te verzuren. Bij schrik vult ons lichaam zich met adrenaline, zodat we alert zijn. Allemaal onbewuste mechanismen die ons in staat hebben gesteld om te overleven. Zoals onze pupillen zich onbewust vernauwen, zodra we vanuit het donker in het licht stappen. Zonder die puur fysieke reactie zou onze voorvader weinig kans hebben gemaakt, met een hongerige tijger om het hoekje van zijn grot.

Eutonie zorgt ervoor dat je via zuivere zintuiglijke waarneming weer gewaarschuwd wordt voor die tijger. Fysieke ervaringen, niet vertroebeld door het denken, activeren de mechanismen die je nodig hebt om in balans te zijn. Evenwicht tussen al je lichaamsprocessen. En evenwicht met je omgeving.


 
 
stress-vermoeidheid rugklachten